ЕКИПИТЕ НА ATOS И СОФИЯ ТЕХ ПАРК ПРЕДСТАВИХА БЪЛГАРСКИЯ СУПЕРКОМПЮТЪР НА ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА ФРАНЦИЯ В БЪЛГАРИЯ Н. ПР. ФЛОРАНС РОБИН

ЕКИПИТЕ НА ATOS И СОФИЯ ТЕХ ПАРК ПРЕДСТАВИХА БЪЛГАРСКИЯ СУПЕРКОМПЮТЪР НА ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА ФРАНЦИЯ В БЪЛГАРИЯ Н. ПР. ФЛОРАНС РОБИН

Посланикът на Република Франция в България Н. Пр. Флоранс Робин посети София Тех Парк, където се запозна отблизо с българския петаскейл суперкомпютър Discoverer, базиран на архитектурата BullSequana XH2000 на Atos.

Срещата беше организирана по покана на екипите на Atos, консорциума „Петаскейл Суперкомпютър – България“ и „София Тех Парк“ АД. На нея присъстваха Ярослав Войтех, ръководител на HPC & Big Data в Atos Чехия, Христо Христов, изпълнителен директор на Глобалния Център на Atos за IT компетенции, Милен Маринов, изпълнителен директор на Глобалния Център за споделени услуги на Аtos, Тодор Младенов, изпълнителен директор на “София Тех Парк“ АД, Симеон Стоянов, директор „Бизнес развитие“ към „Петаскейл Суперкомпютър – България“, както и Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара.

„В сърцето на българския суперкомпютър има и частица от Франция! Изключително съм горда, че страната ни има принос в доставката на българския суперкомпютър чрез френската IT компания Atos. Това е стратегически проект с огромно значение не само за Европа, но и за България, който вярвам, че ще донесе огромни ползи както за развитието на научно-технoлогичната сфера, така и за икономиката“, каза посланик Робин. 

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC,  ще  заработи през юли. Проектът за високопроизводителната машина се изпълнява от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД, а доставката, монтажът и обучението на екипа са поверени на Atos – световен лидер в дигиталната трансформация. Основната цел на суперкомпютъра в България е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация.

„Наличието на суперкомпютъра ще превърне страната ни в дигитален хъб, в който да се включат представители както от академичната общност, така и от бизнеса. Връзката на Discoverer с останалите изчислителни центрове от Европейската мрежа на EuroHPC машините ще даде възможност и за ефективна съвместна работа с водещи европейски изследователи и специалисти, както и за споделяне на познания, технологии и опит“, посочи Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк.

Симеон Стоянов от „Петаскей Суперкомпютър – България“ подчерта, че подготовката на кадри в областта на HPC ще бъде ключово за бъдещето развитие на България. Присъстващите се обединиха около становището, че за да има резултати в тази посока е важно да се насърчи сътрудничеството между бизнеса и академичните среди.

Партньорството с френските технологични паркове, както и желанието за обмен на информация и опит в сферата на иновациите и бизнеса между България и Франция, бяха сред останалите теми, които домакините от София Тех Парк дискутираха с посланик Робин.

Цялата статия може да прочетете тук.
Информация относно проекта може да намерите на официалният сайт на София Тех Парк