СУПЕРКОМПЮТЪР DISCOVERER ТЕСТОВО ПОСТИГНА И НАДМИНА ПЛАНИРАНАТА ИЗЧИСЛИТЕЛНА МОЩНОСТ

СУПЕРКОМПЮТЪР DISCOVERER ТЕСТОВО ПОСТИГНА И НАДМИНА ПЛАНИРАНАТА ИЗЧИСЛИТЕЛНА МОЩНОСТ

Българският суперкомпютър Discoverer, част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU, оперативно постигна и надмина планираната изчислителна мощност и производителност. Параметрите на машината бяха изпитани по време на тестове, които се извършват през последната седмица от компанията доставчик на машината -„Атос“, глобален лидер в областта на дигиталната трансформация.

При 100% натоварване на мощностите Discoverer показа отлични резултати, като производителната мощ достигна 4.518 петафлопа, при планирани 4.44 петафлопа, а отчетената върхова производителност е 6.006 петафлопа, при заложени 6 петафлопа.

„Тестовете дават увереност, че машината ще бъде включена в световната класация за производителност на суперкомпютри „Топ 500“, заяви председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев. Срокът за кандидатстване в класацията е 11 юни 2021 г. и екипът на „Суперкомпютър Петаскейл- България“ е внесъл необходимите документи в световната организация. „На кое точно място ще сме в тези 500 ще разберем, когато бъде публикуван пълният официален списък, но по-важното е, че България ще бъде част от тази световна класация“, заяви Петър Статев, който е и председател на Управителния съвет на консорциум „Суперкомпютър Петаскейл – България“.

Основната цел на суперкомпютъра в България е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация. Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области за нуждите на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво.

Цялата статия може да прочетете тук.
Информация относно проекта може да намерите на официалният сайт на София Тех Парк