БЪЛГАРСКИЯТ СУПЕРКОМПЮТЪР DISCOVERER Е НА 91-ВО МЯСТО В СВЕТОВНАТА КЛАСАЦИЯ НА ВИСОКОПРОИЗВОДИТЕЛНИ МАШИНИ TOP 500

БЪЛГАРСКИЯТ СУПЕРКОМПЮТЪР DISCOVERER Е НА 91-ВО МЯСТО В СВЕТОВНАТА КЛАСАЦИЯ НА ВИСОКОПРОИЗВОДИТЕЛНИ МАШИНИ TOP 500

Българският суперкомпютър Discoverer, част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU, беше класиран на 91-во място в световната класация на най-мощните суперкомпютърни системи TOP 500. Параметрите на машината, която е позиционирана в София Тех Парк, бяха изпитани по време на специални тестове, които се провеждат в съответствие със стандартите и изискванията на независимата неправителствена организация, която поддържа класацията.

При тестовете Discoverer надхвърли планираната производителната мощ 4,44 петафлопа като достигна до 4,518.9 петафлопа, а отчетената върхова производителност беше 5,942.0 петафлопа.

Постигнатите резултати поставят Discoverer на 66-та позиция в допълнителната класация на TOP 500 – HPCG, която измерва сближаването на натоварванията на HPC и изкуствения интелект (AI), базирани на машинно обучение и дълбоко обучение, чрез решаване на система от линейни уравнения, използващи нови алгоритми със смесена прецизност, които използват съвременния хардуер.

Суперкомпютърът Discoverer е произведен и доставен от глобалния лидер в дигиталната трансформация – Atos.  С Discoverer броят на суперкомпютрите в TOP 500, произведени от Atos, става 36, като общата им производителност е 206 петафлопа. Освен в България, Atos доставя и суперкомпютрите от EuroHPC мрежата в още четири локации – Италия, Словения, Люксембург и Португалия.

„Отличното позициониране на Discoverer в класацията за суперкомпютри TOP 500 потвърждава, че EuroHPC JU работи с пълна сила. Като 27-ият най-мощен суперкомпютър в Европейския съюз, Discoverer е водещ в европейската HPC технология“, коментира Андерс Дам Йенсен, изпълнителен директор на Съвместното предприятие EuroHPC.

Включването на Discoverer сред първите 500 високопроизводителни машини в международен мащаб вече постави страната ни на световната карта на високотехнологичните държави и e предпоставка за превръщането й в дигитален хъб в Югоизточна Европа.

Цялата статия може да прочетете тук.

Информация относно проекта може да намерите на официалният сайт на София Тех Парк

Класацията може да намерите тук.

Повече информация за европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU – тук.